Manapság a stressz már nagy része az életünknek és ironikusan sokszor nem marad időnk foglalkozni vele. Ugyan egyszerű motivációként használni, de ez nem mindig jelent jót, ugyanis két fajta stressz létezik. Az egyik az eustressz, amely segít minket és arra késztet minket, hogy elérjük céljainkat. A másik pedig a distress, azaz a szorongás melynek hosszútávon káros hatásai lehetnek.

Egy stresszes szituációban, függetlenül a stressz típusától, a testünk kortizol nevü hormont állít elő, mely segít nekünk leküzdeni az átmeneti stresszituációkat mint például egy közeledő határidőt. Tudósok szerint viszont túl sok kortizol olyan káros hatásokkal járhat, mint az elhízás, lehangoltság és ízületi fájdalmak.

Sajnos az aggódó érzelmek és a stresszes szituációk nem fognak megszűnni maguktól, ezért fontos, hogy saját magunk foglalkozzunk ezzel a problémával. A mindennapi stresszkezelés végérvényesen pár egyszerű megoldásra hagyatkozik. Ugyan ez a lista nem átfogó, de segít megmutatni hogyan tudunk önmagunkon segíteni. Azt ajánljuk, hogy válasszák ki a listából az önöknek legjobb megoldást és használják naponta.

  1. Bármilyen szituációban szánjon két percet a légzésre. Ezalatt nem csak az egyszerű ki és belégzésre gondolunk bár az is hasznos. Itt kifejezetten a 4-7-8 megnevezésű légzési gyakorlatra gondolunk. Csak az orrán keresztül lélegezzen. Vegyen egy nagy levegőt és közben számoljon négyig, majd tartsa be hétig számolva és lélegezzen ki miközben nyolcig számol. Összesen négyszer csinálja meg ezt a gyakorlatot mely körülbelül két percig fog tartani.
  2. Igyon gyógynövény teát. Ha még nem próbálta soha a gyógynövényes teát akkor lehet itt az ideje kipróbálni. Citrom, borsmenta, kamilla vagy golgotavirágból készült teák kifejezetten jó hatással vannak. Ehhez használhat illóolajakat is mint például Római Kamilla, Levendula vagy Melissa.
  3. Menjen ki és szívjon friss levegőt. Még akkor is ha nem éppen jó az idő, ajánlott, hogy lépjen ki egy pár percre, mozogjon egy kicsit, szedje össze gondolatait. Ha éppen nem tud kilépni akkor használja a Vetiver illóolajat. Párologtassa vagy tegye egyenesen a tenyerébe és lélegezze be egy nyugtató hatás érdekében.
  4. Gyakoroljon naponta 30 percig, heti ötször. Ismert, hogy a gyakorlás és a sportolás növeli az endorfin produkciót a testben és segít túllépni a napi problémákon.
  5. Tegyen fére 10 percet minden reggel meditációra. Válasszon ki egy konzisztens helyet és időt a meditálásra és válasszon ki valamit amire fokuszálni tud. Ez lehet például a légzés számolása, mint az első példában, egy kedvenc természetben levő helyszín elképzelése. Végsősoron lényegtelen mire, viszont kizárólag arra lehet figyelni. Ha elvándorolnak a gondolatai csak fokuszáljon újra. Fokuszálás közben használhat Frankincense illóolajat a hangulat növeléséért.
  6. Masszírozza meg a kezét.  Egy 2008-ban a Journal of Alternative and Complementary Medicine által publikált tanulmány azt állítja, hogy egy öt perces kéz masszázs csökkenteni a stressz szintet. A Ylang Ylang és AromaTouch segítségével még hatásosabb lehet a masszázs.
  7. Használja a PastTense vagy a doTERRRA Peace illóolajkeverékeket. Mivel a PastTense egy golyós megoldással jön ezért könnyű használni ezt a pihentető és nyugtató keveréket. (A doTERRA Peace is elérhető golyós verzióban). Mind a két keveréken alkalmazhatja a tarkóján, csuklóján és halántékán.
  8. Biztosítsa, hogy eleget alszik. Dr. David K. Hill, a doTERRA vezető orvosi tanácsadója szerint a megfelelő mennyiségű alvás segíti a test önjavító képességét, az energiánkat és gyengíti a stressz hatásait. Ha nehezére esik az elalvás akkor párologtasson doTERRA Serenity-t 30 perccel elalvás előtt vagy vegyen be doTERRA Serenity Softgel kapszulákat.
  9. Állítson fel egy támogató rendszert. Amikor el vagyunk havazva valamivel nehezünkre eshet segítséget kérni, de néha muszáj másokra hagyatkozni. Még akkor is ha úgy érezzük jobb ha egyedül intézzük el, az, hogy legalább van valaki aki hallgat ránk, nagyon sokat tud segíteni.